Skåneresan 23-25/9 2014

Ja, vi i Arkeologi 1 åkte till Skåne på en tre dagars exkursion. Vi tittade på olika gravsättningar, dösar med mera. Jag har ett urval av bilder från resan som jag tänkte visa i detta inlägget. Detta är en något förkortad version av resan. Varg är fortfarande seg i huvudet efter exkursionen (och det är tisdagen efter den!).
På tisdagen åkte vi från Kalmar vid 08.00 i en buss från Silverlinjen. Liten och mysig, och precis lagom för båda halvorna av arkeologikursens elever.
DSC_0924Resan från Kalmar gick mot Växjö där vi plockade upp resterande av eleverna innan vi åkte söder över mot Skåne. Första stället vi stannade vid var vid Vätteryds gravfält (se http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4tteryds_gravf%C3%A4lt för mer info). Där blev vi nästintill omkullknuffade av kärvänliga får. Då blev man tvungen att klia dom ett tag innan man fick titta på gravfältet och sen äta lunch.
DSC_0926Sen fortsatte vi söderut. Vi stannade till vid en åker i Trollenäs och tittade på runstenarna som stod där. Passade på att plocka med mej lite flinta och träffade en råding(!) som går samma kurs fast i Växjö. Typiskt att man ska behöva åka till Skåne för att få reda på att man går på samma kurs som en annan råding. Vi passerade även Trollenäs slott på vår väg (se bild).
DSC_0933Vi fortsatte vidare söderut där vi stannade till vid gånggriften i Gillhög (se mer info här http://sv.wikipedia.org/wiki/Gillh%C3%B6g). Där gick alla utom läraren in för att titta på hur graven såg ut inuti innan vi fortsatte till Malmö och vandrarhemmet.
Väl i Malmö gick dom flesta till en pub medan jag och några andra letade reda på ett matställe. Utsvultna som vi var lockade mat mer än alkohol (jag är själv nykterist). Maten smakade bra. På vägen tillbaka till vandrarhemmet stannade jag och en annan till på SF Bokhandeln. Några böcker kan ha *host* följt med hem *host*
DSC_0938Dagen därpå åkte vi ut för att titta på mer gångrifter, gravfält och en och annan kyrka. Maglarps kyrka var bland dom första stoppen som gjordes (mer info finns här http://sv.wikipedia.org/wiki/Maglarps_kyrka). Äldsta delarna av kyrkan är byggt i tegel som var en dyr vara på 1100-talet. En fin kyrka med speciell struktur Från teglet i dom gamla delarna till det nyare murbruket och putsen.
Vi åkte till Trelleborg och tittade på trelleborgen dom har där. Känslan av att vara på Eketorp gick inte att skaka av sej. Kändes mest blaha enligt mej. Ingalunda ett intressant ställe. Vi
DSC_0944Vi drog sedan vidare till Smygehuk. Där plockades mer flinta innan vi åkte tillbaka till Malmö för kvällsmat och annat trevligt hittepå.
Själv fastnade jag på SF Bokhandeln i en timme medan jag försökte hitta fler böcker som behövde ett nytt hem. En sonic screwdriver fick följa med också!
DSC_0956Tredje och sista dagen åkte vi iväg vid 09.00. Ett av stoppen blev vid Bjäresjös kyrka med dess fantastiska interiör (mer info här http://sv.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%A4resj%C3%B6_kyrka). Målningarna på bilden är i den äldsta delen av kyrkan. Dom restaurerades, vilket var ganska kontroversiellt gjort enligt vår lärare. Frågan var om det var rätt att göra det och typen av färg som användes ifrågasattes också vid tidpunkten för restaureringen.
DSC_0957Det fanns mycket mer att titta på i kyrkan. Bland annat bänkarna var intressanta att titta på. Flera av dom hade årtal inristade på sidorna. 1752 var det äldsta årtalet på bänken som stod längst bak i kyrkan. En annan intressant detalj i kyrkan var dopfunten som är från 1180-talet. Detaljerna på den är en blandning mellan den kristna tron och den gamla hedniska religionen (med andra ord asatron).
Vi fortsatte mot Ystad där vår lärare envisades med att “gå bort sej” i dom gamla delarna av staden. Till slut “hittade” han fiket som finns med i böckerna om Wallander. Där fick dom andra glatt sitta i 45 minuter medan jag gick och skaffade mej fika på Pressbyrån. Sedan satt jag vid bussen och åt medan jag pratade med en annan elev som inte ville sitta på fiket.
DSC_0973Resan fortsatte till Ale stenar i Kåseberga (se mer info här http://sv.wikipedia.org/wiki/Ales_stenar). Där blåste det friskt. Det var som att gå in i en vägg. Ales stenar är den största stensättningen i Sverige med sin 67 meter långa och 19 meter breda “båt”.
DSC_0979Näst sista stoppet blev i Järrestad där Skånes bäst bevarade hällristningar finns (se här för mer info http://sv.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4rrestads_h%C3%A4llristningar). Bland motiven finns bland annat fötter, båtar och även en stor människofigur (se bild).
DSC_0982DSC_0984DSC_0986
Och sista stoppet blev vid Kungagraven i Kivik (se mer info här http://sv.wikipedia.org/wiki/Kungagraven_i_Kivik). Där möttes vi av en isländsk fårhund i shopen. Stenarna i graven var intressanta med sina inristade figurer och hästar.
Därefter sa våran lärare att vi skulle vara tillbaka i Kalmar vid cirka 18.00. Vi kom inte till Kalmar vid den tiden. Vi var där cirka 19.40. Själv var jag hemma på Öland vid halv nio och i säng ganska direkt efter det. Tillsammans med böckerna från SF Bokhandeln förstås!
DSC_0988
Nä, nu ska jag slöglo på tv och smått planera för releasen av min del av releaseturnén för antologin “Över en fika”. Ses!
95D03775724D5D3F84C77FF3BFA11F93[3]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En kommentar eller två vore roligt att få :)
(anonyma kommentarer besvaras inte)